Çayeli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çayeli Ziraat Odası > Haberler > KOLETİ PEYNİRİMİZ TESCİLLENDİ

KOLETİ PEYNİRİMİZ TESCİLLENDİ

ODAMIZ ÜRETİCİLERİMİZİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR.

Türk Patent ve Marka Kurulu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak Çayeli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü adına Çayeli Koloti Peyniri’nin tescillenmesiyle birlikte Rize’ye ait coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 14’e yükseldi.

Çayeli Koloti Peyniri; Rize ili Çayeli ilçesinin yüksek köy, yayla ve meralarındaki bitkiler ve çeşitli yem bitkilerinden oluşan otlar ile beslenen jersey ırkı ve melezi ineklerin sütünden elde edilen peynirdir. Çayeli Koloti Peyniri kirli beyaz renkte, yayvan ve incedir.

Peynir, çam ağaçlarının gövdesinden belirli boyutlarda kesilerek içi yuvarlak şekilde oyulan, alt kısmında su tahliye deliği olan kaplarda en az üç ay bekletilerek olgunlaştırılır. Peynir aromasını bu kaptan alır.

Üreticilerimize destek amacıyla 10 ar adet çamdan yapılan koloti kapları Çayeli Ziraat Odası tarafından temin edilerek üretim yapan kişilere dağıtımları gerçekleştirilmiştir. İlk ürünlerimiz satış yerlerine teslim edilmiş olup  Çayeli İlçe Tarım Müdürlüğünce mühürlenmiştir ve 3 ay boyunca kapalı bir şekilde satış noktalarında bekletilecektir.

 İlk ürünler 14.07.2023 tarihinde şuanda Çayeli'nde sisteme de kayıtlı olan Salihoğlu Peynircilik, Gito Peynircilik ve Boncukçu Gıdada satışa sunulacaktır.