Çayeli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çayeli Ziraat Odası > Haberler > ‘’Çayda Organik Tarıma Geçiş’’ ile ilgili Çayeli Ziraat Odası başkanı Mustafa DEMİRCİ nin açıklaması

‘’Çayda Organik Tarıma Geçiş’’ ile ilgili Çayeli Ziraat Odası başkanı Mustafa DEMİRCİ nin açıklaması

Gelecek yıl çay sektöründe organik tarıma geçecek olan Rize ilinde halkı bilinçlendirmek amacıyla paneller düzenlenmeye başladı.

Ulusal Çay Konseyi, Çayeli Ziraat Odası, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize Ticaret Borsası ve ÇAYKUR işbirliği ile Rize genelinde bu paneller devam edecek.

5 Temmuz 2017 günü Çayeli ilçesinde start alacak olan paneller hakkında Çayeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Demirci Çay Haber Muhabirine bazı açıklamalarda bulundu.

Demirci çay rekoltesinin ramazan ayı dolayısıyla düşük olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti.
‘’Bu sene rekoltemiz ramazan dolayısıyla erken toplamaktan doğan sebepten dolayı düşük olduğunu gözledik. Ama ona rağmen ilkler yaşandı. Gerçek taban fiyatının üstünde özel sektörün çay alması bizleri memnun etmiştir. Bu yarı özelleşme 1984 yılından beri ilk olarak bu sene üreticilerimizi mutlu etmiştir. Yıllardan beri her zaman ÇAYKUR ve özel sektör bir çatışma içinde olmuştur. 3-4 yıldan beri Sayın İmdat Sütlüoğlu Genel Müdür olduktan sonra çay sektörünün sorunlarını bir ayara tutulmuş ve sektör başarıya ulaşmıştır. Üreticilerimize ziraat odası adına bu tutumundan dolayı teşekkür ediyoruz. Yine çayda organik tarıma geçiş kararı var. Gelecek yıl tüm Rize’de çay sektöründe organiğe geçiş olacak. Bizlerde bu olayın üzerinde çalışmalarımıza hem Ulusal Çay Konseyi hem de Ziraat Odaları olarak ortaklaşa denemeler yapıyoruz. Bunun için toplantılar servisine başlanıyor. İlk olarak 5 Temmuz günü Çayeli Muhtarlar Derneği salonunda halkımız ve üreticimiz ile bir araya geleceğiz. Toplantılarımıza Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden hocalarımız katılacak. 5 Temmuz günü halkımıza açık panel düzenlenecektir. Orada değerli hocalarımız bizleri detaylandıracaktır. ‘’

'’ÇAY KANUNU BÜYÜK BİR ŞANSTIR’’

Çay kanunu çalışmalarını değerlendiren Demirci, üreticileri adına kanunu takip ettiklerini belirtti. Demirci sözlerine şu şekilde devam etti.
‘’ Bu sene çayda özel sektörün fiyatı yüksek oldu, fakat kanun taslağı var. Çok yakın zamanda meclise gidecek. Meclisteki çalışmalar sonrasında bizlerde üreticilerimiz adına bu kanunu takip edeceğiz. 1984 de acil olarak eksik çıkan bir kanunun sıkıntılarını 30 yıldır üreticilerimiz çekiyor. Onun için buna kalıcı bir 15 maddelik anlaşma sağlandı. Bunun teknik boyutu hazırlanıyor. Biz bunu takip ediyoruz. Bakanlıklardan hukuku boyutlarda hazırlanmaktadır. Taslak çıktığı zaman mutlaka bunu göreceğiz. Bu son şansımızdır. İlimizde artık bir devlet başkanımız var. Çayın menfaatine çıkacak bir kanundur diye düşünüyorum.’’

ORGANİK ÇAYA GEÇİŞ

Kimyasal gübrelerin ortadan kalkacağını ifade eden Demirci: ‘’Hazırlıklarımız bitmediği için kısmen itirazlar sonrasında bir yıl ertelendi. Bizim çayımızın sorunları var. Mesela çayda yıllardan beri kaliteli olması için karar alınması lazım. Çaylıklarımız çok yaşlandı. Toprakta bir düzenleme olmadıktan sonra bu böyle gitmeyecek. Üreticimiz topladığından sattığından memnun. Böyle bir rahat tarım dünyada yok. Kimyasal gübreler artık kalmadı. Organik çay olmazsa olmazımızdır. Sadece çay ile değil arımız balımız ve sağlığımız açısından bu böyledir.’’ dedi.