Çayeli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çayeli Ziraat Odası > Haberler > ORGANİK TARIMA GEÇİŞ 3 YIL ERTELENMELİ

ORGANİK TARIMA GEÇİŞ 3 YIL ERTELENMELİ

RİZE ZİRAAT ODALARIN'DAN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

1- Çay arazileri çok parçalıdır. Miras hukuku dolayısıyla kişi başına düşen çay tarımı arazisi azalmıştır. Birim alandan elde edilen gelir kişilerin geçimini sağlayamamaktadır.

2- Çay tarım alanlarında yıllardır kimyasal gübre kullanımı ve bu gübrenin bilinçsiz şekilde kullanımı nedeniyle toprak yapısı bozulmuştur. Bundan dolayı, çay tarımı düzgün bir şekilde yapılamamakta çayın kalitesi ve verimliliği azalmaktadır.  

3- Çay çiftçisi eskiden olduğu gibi tarlasına gereken önemi vermemekte, bakım ve budama işlerini gereğince yapmamaktadır.

4- Özellikle bakım ve toplama işleri Gürcü işçilere yaptırıldığı için yanlış toplama ve budama işlemleri sonucunda çay bahçelerimizde verim düşmektedir

5- Hemşin vadisinde organik tarıma geçilmiş olmasına rağmen vadideki çiftçiler gübre kullanmamakta, verimin düşmüş olması nedeniyle çayda organik tarıma geçiş ile beraber bir verim kaybının olacağı düşüncesi ortaya çıkmıştır

6- Çay hasadı esnasında ve sonrasında yapılan yanlış uygulamalar çay işleme esnasında bazı problemleri beraberinde getirmektedir. Çay tarımı ve organik çay tarımı ile ilgili eğitim ve yayım faaliyetleri hızlandırılmalıdır.

Ziraat Odası Başkanı Paliç, İlçe Ziraat Odaları Başkanları ile yaptıkları çalışmalar neticesinde Organik Çay Tarımına geçiş ile ilgili görüşlerini ise şu şekilde açıkladı:

1- 2018 yılı itibariyle çayda doğrudan organik tarıma geçiş ertelenmelidir. Özellikle hangi organik gübrenin ve uygulanma şekli hakkında bilgi sahibi olunmadan yapılacak bir geçiş faydadan çok zarar getirecektir.

2- Mevcut bilgilerimize göre Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Çaykur vd. kurum ve kuruluşlarının desteğiyle Çayda Organik Gübre çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalar tamamlanmadan çay tarımı için organik gübre tavsiyesi yapılamayacağına göre çay da Organik Tarıma geçiş planları denemeler sonuçlanana kadar en az 3 yıl ertelenmelidir.

3- Çayda verim ve kalitenin artırılabilmesi için sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Çay tarımında da çok önemli olan bakım işlemlerinin, hasat işlemlerinin ve çayın fabrikaya taşınması esnasında meydana gelen kayıpların da azaltılması ile beraber çayda mevcut sorunların üstesinden gelinebilir.Çay bitkisi dikimi, bakımı (gübreleme, budama vs.), toplanması, taşınması ve işlenmesi aşamalarının bir bütün olarak ele alınıp sorunların çözülmesinde fayda vardır.

4- Edinilen bilgilere göre çay bitkisinde organik tarıma geçiş ile beraber bir verim kaybı beklendiğinden bu verim kaybının ilgili kurum tarafından karşılanacağının ivedilikle duyurulup yaygınlaştırılması gerekmektedir.

5- Çay ile ilgili yürütülecek plan ve projelerde mutlaka başta Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olmak üzere Çaykur, Ziraat Odaları, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, STK lar ve diğer paydaşlar ortak bir konsensüs sağlanması amacıyla birlikte yer almalıdırlar

6- Kimyasalın kaldırılması ile meydana gelecek kuru çay eksikliğinden, kaçak çayın ve ithal çayın tüketici damak tadını değiştireceğinden, telafisi mümkün olmayacak tehlikelerin olacağı

7- Kimyasalı desteksiz kaldırırsak zaten bölünmüş küçük üretici çayla uğraşmayacak çay bahçeleri Gürcistan gibi olacaktır.